Tatkala menjelangnya Hari Lebaran, tidak lengkap rasanya tanpa persediaan juadah tradisi yang menjadi kemestian saban tahun. Well, I’m talking about my mum’s specialty—> Ketupat Palas…wrapped glutinous rice which is cooked with coconut milk. Lain negeri, lain ketupat. Ada buat ketupat dengan daun kelapa@ nyiur dan kalau kawasan utara ni biasanya pakai daun palas dan guna beras pulut. So, demi masa hadapan, ibu telah melatih diriku agar membuat ‘latih tubi’ dengan bersungguh-sungguh… Tapi diri ku yang memang slow, separuh mati juga la buat benda alah tu. Finally, siap juga after 3 hours (kalau lone ranger ni, mau sehari suntuk ape…*_*)
Masa nak proses membalut ketupat tu, ibu terchenta dah beri peringatan, “Akak jangan buat ketupat betina tau, make sure jadi ketupat jantan.” Okay, if 10 years ago, I would say, “What?!!! Which is which?” Tapi kini tidak lagi….saya tau sudah ni : These are the attached pictures to show you the difference between the “Ketupat Jantan and Betina” (pelik namanya kan?
but ni demo je, belum berisi pulut lagi..heee)
Ni ketupat betina
Ni ketupat jantan
So, apakah perbezaan kedua-dua ketupat ni? Basically, if tersalah teknik membalut tu pulut, selalunya jadilah ketupat betina (the one yang ada bucu ketiga di bawah tu) tapi if you do it correctly, you will have the expected ketupat jantan. Lepas dah balut sampai jadi ketupat jantan tu, tangkai daun tu disimpulkan untuk mengelakkan air masuk.
It’s very important to get the wrapping right tau…sebab ketupat betina memang akan masuk air apabila kita masak dia and jadi lembik plus tak sedap! Then, ditanaklah ketupat2 tersebut sampai masak...
p/s: Sorry for not being able to include pictures lagi sebab tangan occupied.
4 comments:
bebehhhhhh! kau sangat hebat!!!!
hohoho..makaseh...tp sebenarnya, ketupat yg after berisi pulut tu bidak2 aku balut..haha slowmo jak wat..belum able to grip the skill properly...tp lg sng dr ketupat 4 segi tu....*sebab aku sgt tak suka menganyam..nnt ku baling jak klu tak jadi...haha Jadi klu suka makan pulut, mmg ketupat ni la yg masyuk! Bebeh, ko wat tak ketupat? Mesti ko wat yg 4 segi kan? aku tak pandai~
ha'ah. empat segi. tapi... erm. aku tolong tengok mama aku buat je. hahahaha. tak mampu aku. nanti terlebih kreatif pulak rupa ketupat aku. :P
hahahaha saya suka ketupat betina dan ketupat jantan itu! mereka sangart adorable!
Post a Comment